nova doza tirkizno

Kritičko razmišljanje u akciji

Ako ste raspoloženi za brzo “boostanje” jedne od najvažnijih vještina današnjice, na pravom ste mjestu! ;)

Vrijeme u kojem živimo traži opreznost, pronicljivost i brzinu razmišljanja. Svaki smo dan bombardirani informacijama, među kojima su i fake news. Upravo zato, vještina kritičkog razmišljanja postala je must. Osim što nam pomaže u razlikovanju istinitih od lažnih informacija te prosuđivanju i argumentiranju vlastitih misli i stavova, u poslovnom svijetu ova vještina jako je cijenjena i tražena. Osobe koje su vješte u kritičkom razmišljanju samostalnije su u donošenju odluka i rješavanju problema, a odluke koje donose kvalitetnije su i učinkovitije.

Niste sigurni koliko vladate vještinom kritičkog razmišljanja? Bacite pogled na isječak iz programa Kritičko razmišljanje u akciji i provjerite što kritičko razmišljanje sa sobom nosi!


Learn

Iako kritičko razmišljanje općenito povezujemo s kritičarima, analitičarima ili akademicima, kritičko mišljenje neprocjenjiva je vještina za svakoga, u bilo kojoj ulozi. Vitalni je dio našeg poslovnog života, a donosi nam koristi i u mnogim drugim životnim područjima. Naravno, svi već koristimo neke od načina kritičkog razmišljanja u različitim situacijama. Sjetite se, naprimjer, što činimo kada odabiremo osiguravajuću kuću, trebamo zaposliti najboljeg kandidata za posao, odabiremo voditelja projekta, program kojeg ćemo koristiti…

 

Moj je otac znao reći: “Umjesto da dižeš glas poradi na svojim argumentima.”

Desmond Tutu

 

Međutim, tom je vještinom teško u potpunosti ovladati i zato je treba bolje upoznati kontinuirano prakticirati i razvijati.

Što je kritičko razmišljanje

Kritičko razmišljanje se oslanja na sposobnost analitičkog mišljenja i sposobnost da ostanemo objektivni, koliko je god to moguće,  tijekom cijelog procesa. Ta posljednja kvaliteta nama, ljudima, često nedostaje. Prečesto dopuštamo emocijama i pretpostavkama da pomute naš sud i analizu onoga što bismo trebali smatrati samo činjenicama.

Uz pravilnu primjenu kritičkog razmišljanja moguće je bolje razumjeti dubinu problema, uključujući potencijalne pristranosti i slabosti u raspravi.

Kritičko razmišljanje nam omogućava da čitamo između redaka u usmenoj i u pisanoj komunikaciji – radi se o razumijevanju dubljeg značenja stvari, o tome odakle dolaze zaključci koji se prezentiraju i je li ta logika prihvatljiva ili ne.

Cilj je dobiti priliku za donošenje ispravne odluke kad god je to moguće. Budući da je cilj kritičkog razmišljanja objektivno reagirati na ono što čujete, čitate ili o čemu razmišljate, trebate imati otvoren um i biti spremni preispitati vlastite i tuđe tvrdnje.

Zašto je kritičko razmišljanje toliko važno

Svatko od nas, u trenutku kada situacija to nalaže (sastanak, email, povratna informacija, prigovor, ….),  treba  biti u stanju obraniti svoj argument od optužbi poput pristranosti, nedostatka popratnih dokaza ili nepotpunosti. Kritičko razmišljanje omogućuje vam da procijenite dokaze u onome što čujete, vidite ili čitate i da identificirate nelogično zaključivanje.

Kritičko razmišljanje također će vam pomoći da stvorite vlastite jake argumente i pripremite svoju poziciju. To znači da ćete moći iznijeti i opravdati sve svoje tvrdnje na temelju dokaza koje ste dobro procijenili.  Osim toga, moći ćete kvalitetnije sintetizirati vlastite i tuđe misli.


Practice

Saznajte više u programu Kritičko razmišljanje u akciji.

Program je dostupan svim LPC for Business korisnicima, a novi korisnici ga mogu pronaći na linku: https://lpc.halpet.eu/trgovina/kriticko-razmisljanje-u-akciji/.


Communicate

Znanje se množi kad se dijeli i najbolje se uči kad se podučava. Komunicirajte svoje znanje – prenesite ga nekom kome je potrebno. :)

Be the first to comment!