2

Što je delegiranje i zašto je važno delegirati zadatke?

 


Upravljate li dobro svojim „brodom“ ili ste kao kapetan iz sljedeće priče.

Zamislite da upravo krećete na krstarenje. Dok se penjete na kruzer, kapetan Vas, kao i sve ostale putnike oslovljava imenom i želi Vam dobrodošlicu. Zna baš svako ime. Kako mu to samo uspijeva? Pri pregledu putovnica povezuje lica i imena  i to vješto koristi. Impresivno. 

U svojoj kabini na jastuku nalazite karticu s tekstom: Dragi Marko, Vaš je krevet napravio kapetan osobno jer su mu putnici na prvom mjestu. Otkud mu vrijeme za to? Sve je to nekako čudno. 

I sad se počinjete pitati je li on dobar kapetan ili nije.  

Pokušavate ne razmišljati o tome i odlazite na večeru. Sjedate za stol i prilazi Vam konobar u elegantnom odijelu. Ej, čekaj malo, ovaj mi je konobar poznat. …. Pa naravno, konobar koji Vam poslužuje juhu je kapetan. Sjajno je to, ali tko upravlja brodom dok on poslužuje juhu? Odlučujete provjeriti. Na putu do komandnog mosta prolazite pored kotlovnice i u oblaku pare primjećujete lik koji ubacuje ugljen u peć. To je isto kapetan jer je radnik na tom radnom mjestu na bolovanju. 

Za to vrijeme na komandnom mostu nema nikoga i brod plovi po svom i s užasom uočavate ledenjak ravno ispred vas. Taman ste bili na putu da okrenete kormilo u krivom smjeru kad dotrči kapetan ravno iz kotlovnice i u zadnji čas uspijeva izbjeći fatalan sudar. Na kraju je sve dobro završilo. Čujete ga kako kaže: Obožavam ovaj posao. Baš je uzbudljiv.  

Želimo li zapravo da kapetan radi sve to što radi? Zapravo i ne. Želimo ga vidjeti na komandnom i želimo da se pobrine se za to da sve funkcionira kako treba.  

Storytelling je davno ušao kroz odškrinuta vrata vodstva a danas je njen nezaobilazan dio. Ovu je priču  o delegiranju u jednoj od svojih edukacija na temu vodstva ispričao Chris Croft.


Što znači delegirati?

Delegirati znači dodijeliti, povjeriti svoj zadatak (zaduženje ili pravo) drugoj osobi da ga obavi umjesto vas. Pitanje glasi, jesmo li spremni otpustiti zadatak, ako da koji?

Važno je u startu naglasiti da delegiranje nije abdiciranje, jer nakon što delegirate posao ostajete i dalje odgovorni za njega. Zadržavate svoje ovlasti i odgovornosti, kao i kontrolu nad procesom. Isto tako, pritom određujete i razinu ovlasti za članu tima kojem je zadatak delegiran. Također, ostajete odgovorni i za praćenje realizacije samog posla.

 

Zašto delegirati?

Ne možete sve napraviti sami! Delegiranje je sastavni dio vašeg posla bez obzira na razinu  menadžerske uloge. Što je razina viša, to je veća učestalost i potreba za efikasnim delegiranjem.

Delegiranje oslobađa vrijeme i energiju za važnije zadatke, one koji nadilaze dnevnu operativu, a u koje se često znate uvući. Važno pravilo delegiranja glasi –  ne radite ono što netko u timu može obaviti umjesto vas! Zapitajte se kršite li to pravilo? Ne delegirate li dovoljno? Zašto?

Delegiranjem smanjujete stres, oslobađate vrijeme za svoje ljude, klijente i povećavate vlastitu i timsku produktivnost, posvećujete više vremena planiranju, unapređenju načina rada, osiguravate realizaciju ciljeva u zadanom roku…

Uz to uspješnim delegiranjem razvijate članove tima.  Osiguravate razvoj potrebnih znanja, vještina i generirate iskustva potreba pojedincu, ali i čitavom timu. Time dobivate iznimno puno. Raste sinergijski potencijal i otvara se prostor za iznimno važne faktore uspjeha – fleksibilnost, angažiranost, kreativnost i inovativnost.

Ne manje važno, delegiranjem osiguravate da zadatak obavi član tima koji je za to najstručniji.  Neki zaposlenici mogu biti stručniji za neke poslove od vas; pa tako postižete win-win ishod. Ovakvim učinkovitim korištenjem resursa poboljšavate i produktivnost cijele organizacije.

Povucite slider u lijevo za više informacija.

 

Postanite bolji „kapetan“ svom timu. Naučite uspješno delegirati, motivirati, razvijati članove tima i rješavati probleme i konflikte i podignite komunikaciju na novu razinu kroz edukaciju Vodstvo. Kupite edukaciju za sebe ili naručite za tim klikom na link.

Be the first to comment!