nova doza tirkizno

Kako da snaga ne postane slabost


Learn

Poznato je da svi imamo karakteristične osobne snage koje nastojimo koristiti na najbolji mogući način kako bismo izgradili uspješne odnose i ostvarili željene poslovne i osobne ciljeve.

Imajući na umu umjerenost nasuprot pretjerivanju, ne možemo se ne zapitati možemo li pretjerati u našim osobnim snagama? Odgovor je jednostavan: Možemo. Što se događa kada pretjerano koristimo naše snage?

Neovisno o načinu na koji to činimo, pretjerivanje najčešće izaziva negativnu percepciju, a zatim i reakciju druge strane.

Evo primjera.

Ivan se pohvalio pred cijelim timom i rekao da je već riješio svoj dio projektnog zadatka kojem je rok idući tjedan. Više puta je spomenuo da ne razumije zašto svi uvijek čekaju zadnji čas za slanje svojih rezultata, zašto se bolje ne organiziraju, zaboravljajući pritom da njegovi kolege trenutno intenzivno rade na još dva važna projekta. Ivanovim kolegama se njegovo ponašanje čini negativno, hvalisavo i arogantno.

Ivan je riješio svoj dio projektnog zadatka i na timskom sastanku vodi glavnu riječ.

Naravno, nitko od nas nije savršen. Važno je, međutim, osvijestiti što se događa.  Ako smo spremni doznati kakvu poruku šaljemo, reakcije druge strane (prijatelja, kolega, nadređenih…), na osnovu njihove negativne percepcije našeg ponašanja, pokazat će nam da su naše osobne snage postale pretjerane i zapravo se pretvaraju u naše slabosti. Tako naše samopouzdanje može biti protumačeno kao arogancija, oprez kao pretjerana sumnjičavost, a ustrajnost ili upornost kao tvrdoglavost.

Kako ne upasti u zamku? I ovdje nam stari Grci nude odgovor. Na pročelju spomenutog hrama zapisana je još jedna slavna izreka kojom Sokrat poručuje: Upoznaj sebe samog.

Osvijestite svoje osobne snage i mudro ih koristite za poticanje suradnje i lakše i brže postizanje ciljeva.

Osvijestite svoje pretjerane snage na temelju povratnih informacija i reakcija druge strane (kolega, članova tima, nadređenih, članova obitelji i prijatelja).


Practice

Saznajte više u programu Kako da snaga ne postane slabost.

Program je dostupan svim LPC for Business korisnicima, a novi korisnici ga mogu pronaći na linku: https://lpc.halpet.eu/trgovina/pohvalite-ucestalo-i-na-pravi-nacin/.


Communicate

Znanje se množi kad se dijeli i najbolje se uči kad se podučava. Komunicirajte svoje znanje – prenesite ga nekom kome je potrebno. :)

Be the first to comment!