halpet_lpc_online_edukacije_ucenje_e_ucenje

Kako dizajnirati prostor za e-učenje: Savjeti za efikasno usvajanje gradiva


Jedna od najvećih prednosti eučenja je mogućnost samostalnog odabira vremena i mjesta za učenje. To je zbilja odlično, no često se nađemo u situaciji da tu prednost ne znamo dobro i primjereno iskoristiti.

Kako bi učenje bilo što produktivnije, potrebno je osigurati kvalitetne preduvjete, odnosno, stvoriti ugodan radni i mentalni prostor za e- učenje.


Kako izgleda idealan radni prostor za e-učenje?

Radni prostor za e-učenje može biti bilo koja lokacija na kojoj se nalazimo s adekvatnim uređajem i pristupom internetu. No, to ne znači da bismo stvarno trebali učiti bilo gdje, jer i radno okruženje može itekako utjecati na rezultate.

Prije svega, moramo se udobno smjestiti, no ne i preudobno! Inače bismo mogli lako utonuti u svijet snova što se često događa ako smo odabrali mjesto za učenje kao što je krevet ili udobna fotelja ;). Najbolje mjesto bi bio omiljeni kutak sobe, radni stol i udoban stolac, a ako se nalazimo izvan kuće, valja pronaći prikladno mjesto na kojem ćemo moći biti udobno smješteni barem 30 minuta.

Prostor u kojem se nalazimo, unutarnji ili vanjski, trebao bi biti ugodne temperature i dobrog osvjetljenja te nam omogućiti mir i tišinu kako bismo se mogli maksimalno koncentrirati na gradivo.

Učiti možemo putem svih vrsta uređaja – na stolnom ili prijenosnom računalu, tabletu ili mobilnom uređaju – pa možemo odabrati onaj koji nam najviše odgovara i omogućuje najproduktivnije učenje s obzirom na mjesto na kojem želimo učiti.

 

Kako se stvara mentalni prostor za e-učenje?

Osim što moramo stvoriti ugodno radno okruženje, moramo se dobro osjećati u vezi s našom odlukom o učenju.

Što to znači? To znači da moramo biti spremni odvojiti dio slobodnog vremena i dobru volju. Prilikom izrade dnevnog plana aktivnosti važno je predvidjeti vrijeme za učenje. Dovoljno je odvojiti 15 do 30 minuta fokusiranog vremena u kojem možemo neometano i koncentrirano usvajati nove informacije i znanja, te se koncentrirati na sadržaj gradiva koje želimo usvojiti.

Motivacija je važna! Nagradite se za svaki uspješan korak, pogreške prihvatite kao izazov i učite na njima. U svakoj lekciji pronađite nešto zanimljivo i time se motivirajte na daljnje učenje, toliko vas još zanimljivih informacija čeka svakim klikom miša.

Želja za uspjehom najjača je motivacija, svi želimo uspjeti! Bez ispravnog stava, ni prostor dizajniran za ugodno učenje nam neće biti privlačan. Put do uspjeha ne mora biti težak i neugodan. Online-lekcije su stvorene da bi učenje bilo što ugodnije, zanimljivije i poticajnije, a na vama je da ih iskoristite na najbolji mogući način!

 

Dobra priprema je 90 % obavljenog posla!

Ako smo si osigurali ugodno mjesto za učenje i pronašli potrebnu motivaciju, možemo sa sigurnošću reći da smo spremni za usvajanje novih gradiva i razvijanje svojih vještina.

Sada možemo potpuno doživjeti sadržaj lekcija i uživati u interaktivnom iskustvu usvajanja novih znanja s LPC online-programima.

 

Be the first to comment!