delegiranje delegating LPC blog

Delegiranje – 10 koraka za učinkovito odrađivanje posla

Zašto je delegiranje važno? Naučiti kako učinkovito delegirati dio svojih zaduženja drugima strategija je koja može pomoći osloboditi vrijeme u kojemu se možeš posvetiti važnijim zadatcima koji zahtijevaju tvoju stručnost i energiju. Osim toga, može ti pomoći izgraditi snažan i uspješan tim zaposlenika predanih svom poslu i svojoj kompaniji.

Delegiranje je više od običnog prosljeđivanja zadataka drugima. Učini ga dijelom svojih poslovnih procesa i osnaži svoje zaposlenike kroz učinkovito vodstvo.

Delegiraj kao profesionalac kroz ovih 10 koraka:

  1. Promišljanje i odabir

Promisli o svojim zadatcima i odluči što se može delegirati. Znamo da se ne može delegirati bilo što. Odaberi one zadatke koje lako može odraditi netko iz tima. Te zadatke potom raščlani na one za koje jest i nije potrebna obuka. Dodatno, odluka o članovima tima treba pasti na one koji će zasjati u samostalnom obavljanju tih zadataka.

  1. Obuka i mentorstvo

Osiguraj obuku za članove tima kojima je potrebno mentorstvo. Pomno isplaniraj te sesije. Pritom mogu pomoći ova pitanja: Koliko će im trebati da usvoje novi alat ili proces? Raspolažu li tim alatima? Tko će pružiti obuku?

  1. Očekivanja

Postavi jasna očekivanja o tome što treba učiniti. Kad članovi tima budu spremni na preuzimanje zadatka, moraju imati jasnu informaciju o tome što se od njih očekuje. Uvijek je korisno ocrtati širu sliku i koliko se svaki od delegiranih zadataka uklapa u taj glavni cilj.

  1. Odgovornost za izvršenje

Objasni svakom članu tima zašto je zadatak delegiran baš njemu. To će dati na težini i pojačati osjećaj važnosti.

  1. Faze i rokovi

Jasno definiraj faze i rokove. Nejasni i neodređeni rokovi mogli bi dovesti do toga da se ne poštuje konačan rok i do neriješenih zadataka.

  1. Sloboda i povjerenje

Prepusti zadatak i izbjegavaj mikromenadžment. Ako članovi tima raspolažu alatima i znanjem, vrijeme je za povlačenje iz projekta i davanje slobode članovima tima da rade kako znaju. Dobro je ponekad provjeravati napredak i izvršenja pojedinih faza projekta.

  1. Dostupnost

Budi dostupan. Neka članovi tima znaju da si na raspolaganju za pitanja, pomoć i pojašnjenja putem određenih kanala (e-pošta, SMS, telefon) u određeno vrijeme.

  1. Povratna informacija

Prođi gotove zadatke sa svakim uključenim članom tima. Neka povratne informacije, i pozitivne i negativne, budu konkretne i detaljne. Pritom valja pripaziti na to da povratna informacija bude u skladu s očekivanjima koja su iznesena na početku.

  1. Priznanja i zahvale

Odaj priznanja prema zaslugama i zahvali članovima koji su posebno doprinijeli obavljanju zadataka.

  1. Dokumentiranje

Uči iz svojih pogrešaka i radi na poboljšanju procesa delegiranja. Pritom uvelike može pomoći dokumentiranje cijeloga procesa. Dokumentacija kasnije može omogućiti vraćanje na to što je pošlo po krivu i tko je što učinio.


Posluži se navedenim koracima kao check-listom pri sljedećem delegiranju i sigurni smo da pozitivni rezultati neće izostati.

Delegiranje je ključna vještina i jedan od najvažnijih menadžerskih zadataka, stoga je iznimno važno delegirati ispravno. Program u LPC-u Delegiranje može ti pomoći prepoznati važne prednosti delegiranja i shvatiti zašto se radi o ključnom dijelu rukovoditeljskog posla. Ako ti više odgovara interakcija s trenerom i drugim sudionicima, prijavi se na trening i usavrši svoje vještine delegiranja!

Ostavi prvi komentar!