blog

Učenje online vs. tradicionalna edukacija

Koje su prednosti učenja online i zašto je učenje online bolje nego uživo?

Učenje online vs. tradicionalna edukacija

Svi smo se dosad imali prilike dobro upoznati s tradicionalnim pristupom i načinom izvođenja edukacije na raznim učilištima, stoga smo svjesni svih njezinih nedostataka koji često premašuju prednosti koje ona nosi. Često put do stjecanja željene titule, certifikata ili potvrde bude toliko težak ili iziskuje toliko novca, živaca i godina života, da nas odvrati za sve daljnje pokušaje za profesionalnim i osobnim usavršavanjima.

Stoga se mnogi odlučuju upravo za edukaciju online, koja je u našim područjima još uvijek relativno nova pojava, a koja je zaokretom dosadašnje paradigme otvorila brojne prilike za sve koji žele nešto naučiti i koju bez ustručavanja možemo smatrati revolucionarnom u suvremenom obrazovanju.

Pogledajmo detaljnije koje su neke od prednosti učenja online.

  1. Brojne mogućnosti i teme za učenje

Pohađanje programa koji se izvodi na tradicionalan način podrazumijeva putovanje do mjesta izvođenja edukacije, a nerijetko i boravak izvan mjesta stanovanja, što utječe ne samo na poslovni, već i na privatni aspekt života. Usto, broj mjesta na pojedinim učilištima često je ograničen uslijed čega mnogi ostanu uskraćeni za željenu edukaciju.

Edukacija online omogućuje slušanje većine programa ili tečajeva istih kao na tradicionalnim učilištima. Velika raznolikost programa i tečajeva jedna je od važnijih prednosti učenja online. Nebitno je gdje živite i gdje biste se željeli educirati – uvijek je moguće pronaći tip i vrstu prikladnog programa koji možete pohađati ne napuštajući svoj dom.

  1. Motivacija

Pretpostavka je da je razina motivacije kod odabira edukacije i na početku nastave vrlo visoko, no što više vremena protječe, ona znatno opada. Budući da su gotovo svi tradicionalni oblici edukacije duljeg vremenskog trajanja, pad motivacije je značajniji i vjerojatniji nego kod edukacije online.

Tradicionalni način izvođenja edukacije unaprijed je strukturiran, a pohađanje je nerijetko obvezatno, što se također može negativno odraziti na motivaciju polaznika. Ovisno o situaciji, životnoj i poslovnoj, ponekad je teško uskladiti sve obveze, pa smo skloni od nekih odustati ili ih odgoditi, uslijed čega deblji kraj izvuče upravo ono što nam je nisko na listi prioriteta.

S druge strane, kod edukacije online najčešći izvor motivacije smo upravo mi sami, što pokatkad može biti problematično jer nam nedostaje neki vanjski faktor koji nas „gura“ dalje. Kad smo prepušteni sami sebi, lako je pronaći izgovore, npr. loši vremenski uvjeti, gužva u prometu ili dan koji je baš savršen za izležavanje i gledanje TV-a… Budimo realni, jedini valjani razlog za propuštanje online-lekcije je ako nema interneta!

  1. Prilagodljivost

Samostalno upravljanje tempom i raspoloživim vremenom za učenje zasigurno su jedna od glavnih značajki edukacije online. Učenje u takvim okolnostima ne postaje mukotrpnom obvezom i glavnim prioritetom u životu, kao što često bude slučaj kod tradicionalnog obrazovanja.

Osim toga, često suhoparan sadržaj iz udžbenika u online-formi biva transformiran kroz brojne tehnike i metode prikaza te obrade sadržaja na multimedijski način, što dokazano pruža bogatije i učinkovitije iskustvo učenja od tradicionalnih metoda i kanala.

S druge strane, sam materijal za učenje je prilagodljiv u smislu da se mijenja s obzirom na protok vremena – sadržaj je podložniji promjenama u skladu s novim spoznajama i informacijama za razliku od udžbenika koji se tiskaju svakih nekoliko godina.

  1. Ugoda

Sjedenje satima na nastavi stvar je prošlosti. Sami upravljate svojim idealnim uvjetima za učenje i prilagođavate ga svojim željama, potrebama i mogućnostima. Svi potrebni materijali na klik su mišem udaljeni na brojnim online-platformama, a dostupnost materijala za učenje u bilo koje doba dana prednost je koju tradicionalno učenje jednostavno ne može nadmašiti.

No ugoda, koliko god bila pozitivna i smatrana prednošću, može biti i otegotna okolnost. Valja uvijek pripaziti da se kod kuće ne opustimo previše, stoga bi bilo najbolje napustiti udobnost kauča i urediti poticajan prostor za učenje. Za to je potreban samo stol i udoban stolac.

  1. Cijena

Klasična edukacija često iziskuje velike financijske izdatke, pogotovo radi li se o prestižnom učilištu ili specifičnom području interesa.

Činjenica da su online-programi jeftiniji od onih koji se održavaju u tradicionalnim učilištima trebao bi biti dovoljan razlog da porazmislite o njima. Nisu jeftiniji jer su manje vrijedni ili su sadržajno manjkavi – jeftiniji su jer zahtijevaju manje utrošenih resursa da bi se polučio jednak rezultat, a to je prenijeti znanje. Usto, brojni su online-tečajevi besplatni, a iako često ne donose certifikat po završetku, vrijedni su i korisni svima koji žele učiti od cijenjenih edukatora.

Zaključak

Učenje online još je uvijek u povojima, no obećava bogatu budućnost. Svakodnevno izranjaju novi modeli podučavanja koji nose golem potencijal za podizanje učenja online na nove razine postignuća.

Učenje online može pomoći zaposlenicima napredovati u raspršenom, globalnom i virtualnom uredu, a onima koji se već uspinju na ljestvici, online edukacija pruža sigurnu ruku pružajući im potrebne resurse i tehnologiju.

Programi i tečajevi online prikladniji su i jeftiniji od njihovih tradicionalnih inačica. To su ujedno i dvije glavne prednosti zbog kojih brojni polaznici i odabiru online-platforme za postizanje jednako vrijednih rezultata.

Dakle, zašto učiti online?

Ukratko, učenje online je povoljnije, brže, jednostavnije i… nadohvat ruke!

Vjerojatno najveća vrijednost učenja online leži upravo u ležernosti i opuštenosti u pristupu učenju i neobvezanost na zadobivanje certifikata ili potvrde o pohađanju. Potrebne su samo želja za učenjem i kratko pretraživanje dostupnih online-programa i platformi kako bi se brzo došlo do pravog sadržaja.

Od tog trena nadalje, vaša je edukacija u vašim rukama.

 

Ostavi prvi komentar!