halpet_online_ucenje_lpc_CASE_STUDY

Case study | Timski rad

 

Tvrtka, prodajni predstavnik poznatog branda koja zapošljava dvadeset i šest ljudi, već se duže vrijeme suočava s izazovom koji ne uspijeva sama riješiti.  Bez obzira na to što su, zbog dinamike i prirode posla, zaposlenici navikli na prilično visoku razinu stresa, situacija je eskalirala. Stres se počeo odražavati na međuljudske odnose, rokove i prodajne rezultate. Sve je više nesporazuma, povišenih tonova, prebacivanja odgovornosti, prigovora klijenata i međusobnog optuživanja te odlazaka zaposlenika.

Nužno je bilo brzo djelovati i edukacija na soft teme se odmah nametnula kao logično rješenje. Istovremeno, u organizacijskom smislu to se činilo nemogućom misijom.

Iako je situacija na prvi pogled bila alarmantna i prilično dramatična, prvi korak je bio ključan – želja, volja i povjerenje uprave. Umjesto da su odlučiti samo privremeno „ugasiti požar“, uprava je dala „zeleno svjetlo“ za sustavan rad na promjeni.

Naizgled nemoguću misiju smo učinili mogućom kroz pažljiv odabir edukacijskih  koraka:

1. Kick-off radionica – uključili smo sve zaposlenike. Stvorili smo okruženje u kojem je svatko imao priliku izreći što smatra da se treba mijenjati i predložiti rješenja. Detektirali smo 5 ključnih prepreka i dogovorili konkretan plan akcije. Svi zaposlenici preuzeli su odgovornost za uspješnu provedbu.

2. Timski coaching petkom za voditelje timova i projekata – svaki smo petak u mjesecu u coaching okruženju pratili provedbu plana i radili na tehnikama i strategijama nužnim za uklanjanje detektiranih prepreka.

3. LPC for Business – svaki je član tima dobio godišnji learning journey s 10 ciljanih obaveznih programa te pristup našoj elearning bazi znanja s više od 100 programa iz područja vodstva, komunikacije i odnosa, prodaje, pregovaranja, upravljanja vremenom i stresom, …

4. Individualni coaching  – organiziran je za direktore u dinamici 2 x mjesečno u trajanju od 6 mjeseci.

5. Wrap up susret – kraj programa obilježili smo ponovnim okupljanje svih zaposlenika u svrhu osvještavanja postignuća i pozitivne promjene. Nismo propustili svečano obilježiti rezultate zajedničkog rada :).

 

 

Sa svakim novim dolaskom u kompaniju (virtualno  ili uživo) primjećivali smo pozitivne promjene: više timskog duha, fleksibilnost, iskreniju i otvoreniju komunikaciju, …  Transformacija se pokazala u pravom svjetlu nakon završetka cijelog ciklusa. Ovo su postignuća:

Preuzimanje odgovornosti za rezultate komunikacije: kroz samoprocjenu, nova znanja, vještine, tehnike i rad na simulacijama iz poslovne prakse, zaposlenici postaju svjesniji vlastitog ponašanja, svoje uloge i odgovornosti u novonastaloj situaciji.

Zdraviji međuljudski odnosi: zaposlenici su spremniji staviti se „u tuđe cipele“ i znaju kako pretpostavke i prebacivanje odgovornosti zamijeniti s konstruktivnim i proaktivnim pristupom.

Bolja komunikacija: zaposlenici su usvojili i isprobali konkretne komunikacijske tehnike uključujući aktivno slušanje, izražavanje ideja i konstruktivno davanje povratnih informacija. To je poboljšalo komunikaciju unutar tima, kao i komunikaciju s klijentima.

Veći angažman i zadovoljstvo: kad su zaposlenici vidjeli da se njihove potrebe za razvojem i podrškom uzimaju ozbiljno, to je povećalo njihovu spremnost da se angažiraju i da budu zadovoljniji na radnom mjestu, bez obzira na okolnosti.

Bolja timska suradnja: Timovi pokazuju više razumijevanja jedni za druge i fokusiraniji su na zajednički cilj. To je dovelo do boljih rezultata i smanjenja napetosti. Smanjio se i broj konfliktnih situacija i stvorila pozitivnija radna atmosfera.

Fokus na razvoj i motivaciju: zaposlenici su motiviraniji i zadovoljniji jer imaju priliku razvijati se i nadograđivati svoje znanje i vještine. Učenje je prilagođeno njihovim potrebama; uz obavezni dio programa sami biraju što će dodatno učiti, kako i kada. Individualni i timski coaching je dodatno osnažio najodgovornije članove timova.

Kompanija je bila motivirana definirati plan za novo razvojno razdoblje.

 

2 komentara

  • Ljubica Kušić
    30. 11. 2023. - 11:05

    U organizacijskoj klimi empatija predstavlja ključnu vještinu uza dobar međuljudski odnos i internu komunikaciju.

  • Petra Čolak
    30. 11. 2023. - 12:44

    To je točno Ljubice. To sve više dolazi do izražaja … i ujedno je podloga za jedan od danas najučinkovitijih načina vodstva – Human to human leadership.

Komentiraj