additional education blog

Dodatna edukacija kao presudni faktor na poslovnom planu

Nekoć je adekvatna razina obrazovanja bila dovoljna za pronalazak odgovarajućeg radnog mjesta, no danas više nije dovoljno „samo“ biti fakultetski obrazovan.

Formalna edukacija (koja se odnosi na obrazovanje u školama, veleučilištima i sveučilištima) iznimno je važna priprema za suočavanje s budućim radnim zadatcima, no ne osigurava nam relevantne vještine i znanja koja su nam potrebna u kvalitetnom rješavanju radnih zadataka u poslovnom svijetu.

Određena razina formalne edukacije samo je preduvjet koji nas definira kao potencijalnog kandidata za radno mjesto. Razvojem poslovnih procesa u gotovo svim granama poslovnih područja, raste i potražnja za educiranijim i kvalificiranijim zaposlenicima, odnosno, očekuje se od kandidata da ulažu u dodatno obrazovanje.

 

Dodatna edukacija utječe na odluku poslodavca o zapošljavanju

Poslodavci preferiraju zaposlenike koji žele i mogu više od zadovoljavanja uobičajenih obrazovnih standarda. Nisu zadovoljni zaposlenicima koji su spremni „samo“ izvršavati zadane obveze, oni žele zaposlenike koji preuzimaju inicijativu za napretkom. Traži se spremnost i želja za učenjem. Cijene se izražene komunikacijske vještine, proaktivnost, samoinicijativnost, kreativno korištenje znanja te sposobnost razumijevanja i povezivanja.

Vladanje dodatnim znanjima i vještinama sve se više cijeni u odnosu na formalnu edukaciju. Osim toga, vrlo je važna i brzina usvajanja znanja te sposobnost savladavanja novih vještina. Dodatna (neformalna) edukacija pokazuje želju za napretkom i izvrsnošću, izdvaja vas iz mora posloprimaca na tržištu rada koji su „samo“ formalno obrazovani. Na taj način pokazujemo svoj stav, karakter te činjenicu da brinemo o sebi i svome napretku na poslovnom i privatnom planu.

Također, dobro osviješteni poslodavci sve više ulažu u dodatnu edukaciju svojih zaposlenika jer je to investicija koja se sigurno isplati. Za napredak pojedinca, ali i cjelokupnog poslovanja, potrebna su nova znanja, kao i kvalitetno korištenje i nadograđivanje postojećih znanja.

 

Izbor područja dodatne edukacije ovisi o našim ciljevima

Jasno postavljeni ciljevi uvelike će nam pomoći prilikom odabira područja na kojem se želimo dodatno educirati. Osim velikog broja specijaliziranih programa edukacije osobnog i poslovnog razvoja, dostupni su nam i različiti načini pohađanja programa (klasično, online ili kombinirano). Tako da je naša dodatna edukacija pod našom kontrolom i potpuno prilagođena našim željama i potrebama.

Proširiti područje interesa ili se usko specijalizirati na željenom području, mogućnosti je bezbroj. Svi smo svjesni činjenice da će i naš CV izgledati puno privlačnije kada će, nadopunjen dodatnim edukacijama, odavati stav osobe kojoj je stalo do vlastitog napretka. Za razvoj karijere potrebno je biti spreman stalno učiti i usavršavati se jer današnje (kao i buduće) radno okruženje zahtjeva kontinuirano stjecanje novih znanja i vještina.

Poželjno je, ali i potrebno iskoristiti svaku priliku za usavršavanje, jer netko drugi bi, umjesto nas, mogao iskoristiti i priliku za zaposlenje ili napredovanje!

Ostavi prvi komentar!