halpet_online_ucenje_lpc_CASE_STUDY

Case Study | Raznolikost i uključivost na radnom mjestu

Veliki trgovački lanac, poput niza drugih kompanija u Hrvatskoj, zapošljava sve više stranih radnika. Kao i svaka priča i ova ima dvije strane medalje. S jedne strane, novi su se ljudi dosta dobro snašli, vrijedni su i trude se, a s druge strane povremeni nesporazumi, drugačiji načini razmišljanja i njihovo nepoznavanje jezika dovode do tenzija, prebacivanja krivice i narušenih odnosa. Osim toga, ova je situacija otvorila i neke „stare rane“. Dolazak stranih radnika samo ih je izvukao na „svjetlo dana“.  I prije njihova dolaska je znala izostajati kvalitetna suradnja i timski rad zbog neprihvaćanja različitosti; neprihvaćanja različitih načina razmišljanja i stavova, gdje posebno mjesto zauzima međugeneracijski jaz i odnos prema ženama na pojedinim radnim mjestima. Najčešće je bila u pitanju neprimjerena komunikacija.

Naravno, prvi korak je umjesto „guranja glave u pijesak“ i čekanja da se situacija riješi sama od sebe, priznati da problem postoji i potražiti rješenje. Kompanija se odlučila za edukacijsko rješenje, koje će s jedne strane osvijestiti važnost uključivosti na radnom mjestu te potaknuti bolju suradnju i, s druge strane, pomoći stranim radnicima da se što bolje uklope u novu sredinu i svladaju jezik.

 1. Svi zaposlenici prolaze online edukaciju Raznolikost i uključivost na radnom mjestu. U kratkom vremenu svi zaposlenici prolaze isti sadržaj i cijela kompanija može početi razmišljati o pozitivnim promjenama koje treba provesti. Edukacija je dostupna i na hrvatskom i na engleskom jeziku.
 2. Nakon toga organiziraju se radionice virtualno i uživo na temu osvještavanja nesvjesnih pristranosti i prihvaćanju različitosti. Radionice za voditelje osnažuju ih u njihovoj ulozi promotora uključivosti, a radionice za zaposlenike imaju za cilj osvijestiti ih kako u svom timu mogu pridonijeti boljoj suradnji.
 3. Strani radnici dobivaju pristup online programu Hrvatski za početnike kojem mogu pristupiti s bilo kojeg pametnog uređaja i odabrati vrijeme i mjesto učenja u skladu sa svojim dnevnim rasporedom. Naručitelj dobiva menadžerski pristup te s lakoćom može pratiti angažman sudionika i rezultate učenja.
 4. Za sve je zaposlenike organiziran i webinar Upravljanje promjenama koji osvještava što nam se osobno događa u procesu promjene i kako voditelji taj proces mogu olakšati članovima svog tima.

Kako bi svi mogli dati svoj doprinos na ovu temu i doći do novih kreativnih rješenja, organizirano je i nekoliko radionica za veći broj zaposlenika na kojima je korištena metodologija 6 thinking hats®. Opuštena atmosfera i elementi zabave dodatno su motivirali zaposlenike da dođu do sjajnih prijedloga i rješenja.

 

 1. Veća uključivost: Radno okruženje postaje otvorenije i uključivije za sve zaposlenike, bez obzira na njihov spol, obrazovanje, kulturu i ostale različitosti.
 2. Poboljšana komunikacija i suradnja: Zaposlenici su postali svjesniji pozadine pojedinih ponašanja i osjećaju se ugodnije u komunikaciji s kolegama iz različitih kultura. Budući da su strani radnici poboljšali svoje znanje hrvatskog jezika i to je doprinijelo boljem prihvaćanju od strane kolega, kao i pozitivnim povratnim informacijama kupaca.
 3. Bolja suradnja među timova: Različite perspektive i iskustva koje donose raznoliki timovi rezultirale su kreativnijim rješenjima i boljom suradnjom.
 4. Povećana svijest o kulturnoj osjetljivosti: Zaposlenici su postali osjetljiviji na kulturološke razlike te su razvili veću sposobnost prilagodbe i razumijevanja.
 5. Bolja integracija novih zaposlenika: Strani radnici lakše su se uklopili u radnu sredinu i lokalnu zajednicu zahvaljujući podršci i resursima koje su dobili kroz program.
 6. Smanjenje predrasuda: Edukacija o raznolikosti i uključivosti pomogla je u smanjenju predrasuda i stereotipa među zaposlenicima.
 7. Poboljšana radna atmosfera: Zaposlenici su izvijestili o pozitivnijoj radnoj atmosferi i većem osjećaju pripadnosti kompaniji.
 8. Povećana produktivnost: Bolja komunikacija, suradnja i radna atmosfera rezultirali su povećanom produktivnošću timova i pojedinaca.
 9. Jačanje korporativne kulture: Fokus na raznolikost i uključivost postao je sastavni dio korporativne kulture, što je poboljšalo reputaciju kompanije među zaposlenicima i vanjskim dionicima.
 10. Povećana lojalnost zaposlenika: Zaposlenici su razvili veće povjerenje u kompaniju koja pokazuje brigu o njihovoj dobrobiti i potiče raznolikost i uključivost, što je rezultiralo većom razinom lojalnosti i angažiranosti.

 

Ostavi prvi komentar!