halpet_online_ucenje_lpc_nova_doza

4 nova programa za transformaciju liderstva i timskog iskustva

Kroz proteklu godinu marljivo smo radili na stvaranju novih, dužih i kraćih, doza znanja. Ovom zgodom izdvojili smo za vas programe kojima podučavamo kako:

  • biti uspješan u ulozi vodstva,
  • voditi talente unutar tima,
  • efikasno raditi i komunicirati s generacijom Z, te
  • uspješno rješavati konflikte.

Svaki od ovih programa predstavlja važnu kariku u stvaranju produktivnijih, povezanijih i inovativnijih radnih okruženja.

Pripremite se na kratko razgledavanje četiri programa i razmislite postoji li nešto što biste i vi mogli raditi još bolje. Pronađete li prostor, a on se uvijek nađe, krenite korak dalje – odaberite program po vašoj želji i nastavite s učenjem.

Čitav spektar programa istražite na našem webshopu. Slijedite linkove i otvorite vrata transformaciji vašeg liderstva i timskog iskustva.


Learn

Vodstvo – moja uloga 

Što je vodstvo

Na pitanje tko su uspješni lideri sudionici naših programa najčešće će reći: Steve Jobs, Jeff Bezos, Mahatma Ghandi ili pak Winston Churchill. Sasvim opravdano jer radi se o osobama od kojih puno toga možemo naučiti.

No što biste rekli, na primjer, za Marka koji uspješno vodi tim od 12 zaposlenika u naplati potraživanja? Ili za Helenu, koja u izrazito zahtjevnim okolnostima na tržištu, uspjeva sa svojim timom realizirati zadane ciljeve i neke od njih i nadmašiti? A tu je i Kruno, koji je upravo postao voditelj prodajnog mjesta. Jesu li i oni lideri?

Ako se ograničimo na činjenicu da imaju „sljedbenike“ odnosno imaju svoj tim i da su na toj poziciji odgovor je potvrdan. No to je samo početak, jer vodstvo je puno više od toga.

Vodstvo je vještina koja uključuje strateško razmišljanje, viziju, postavljanje i komunikaciju ciljeva, usmjeravanje, praćenje i povratnu informaciju, upravljanje svojim i tuđim vremenom, motivaciju i moć utjecanja na druge da rade na zajedničkom cilju.

Kako voditi talente u timu

A kako se osjeća i razmišlja druga strana?

Kad zaposlenici službeno postanu talenti često se javljaju vrlo oprečni osjećaji. Potrebno ih je na vrijeme uočiti i primjereno reagirati. Razmislite s kojim ste se od primjera u nastavku imali prilike susresti.

 

To su sve očekivane reakcije. No, kako ćete se vi kao rukovoditelj s njima nositi od ključne je važnosti želite li od talenata dobiti ono najbolje što oni od sebe mogu dati.


Kako raditi i komunicirati s generacijom Z

Kako razmišlja i kako živi generacija Z

Budući da ih u većini slučajeva roditelji nisu mogli uputiti u nove tehnologije, ova generacija sama je naučila potrebne vještine pomoću različitih tutoriala. Oni više nisu zadovoljni samo korištenjem sadržaja putem interneta, već žele stvarati vlastite sadržaje, bilo putem blogova ili različitih video kanala. To je naravno sjajna prilika da pokažu svoju kreativnost, no s druge strane, previše vremena provedenog za ekranom pridonosi osjećaju izoliranosti i može rezultirati slabije razvijenim interpersonalnim vještinama i krizom mentalnog zdravlja. Više vremena provedenog na pametnom telefonu znači manje vremena za rad na odnosima. Osim toga, pripadnici ove generacije često upadaju u zamku koja se popularno naziva compare & dispair (usporedi se i očajavaj).

Osim spomenutog compare & dispair tu su i popularni akronimi koje se vežu uz ovu generaciju. Povucite slider i provjerite njihovo značenje.


Kako riješiti konflikt

Pronađite ravnotežu

Umjesto da se prepustite instinktivnim reakcijama, naučite kako svjesno odabrati bolji način. Sasvim je prirodno pritom osjećati nelagodu, jer ne možemo znati što sve pritom riskiramo. Drugi nas npr. mogu okriviti za konflikt ili nas iskoristiti na neki način. I naravno, bez obzira na naša nastojanja konflikt možda nećemo moći riješiti.

Ključno je odlučiti upravljati konfliktom umjesto prepustiti mu se. Ako se njime pozabavite dok se još nije razbuktao, imate više prostora za njegovo uspješno rješavanje. Isto tako, naučite prepoznati kada postoji realna mogućnost da se stvari riješe same od sebe i na taj način izbjegnite preuveličati situaciju koja to ne zaslužuje.


Practice

Programe pronađite u LPC webshopu i krenite s učenjem.


Communicate

Znanje se množi kad se dijeli i najbolje se uči kad se podučava. Komunicirajte svoje znanje – prenesite ga nekom kome je potrebno. 😊

Ostavi prvi komentar!