pet tipova osobnosti

Pet tipova konfliktnih osobnosti

U savršenom svijetu svi bi zaposleni na nekom radnom mjestu znali kako učinkovito komunicirati i ostvariti zdrave međusobne odnose. Međutim, kako svi imamo različita životna iskustva, na radnom se mjestu susrećemo s različitim osobnostima, od kojih su neke teže od drugih, zbog čega je nemoguće u svakom se trenutku slagati sa svima. Ako zaposlenici ne razumiju ili ne žele prihvatiti međusobne razlike, rezultat je često konflikt na radnom mjestu.

Konflikt neriješen na vrijeme može prerasti u toksično i destruktivno ponašanje koje utječe na cjelokupnu radnu atmosferu i poslovnu učinkovitost. Zbog toga je važno razumjeti s kojom ste vrstom teške osobe u interakciji i prilagoditi tome svoj način komuniciranja. Ovo je pet različitih tipova teških osobnosti s kojima se možete susresti na svom radnom mjestu:

 1. Nasilnik

Nasilnici su prema drugima agresivni, ponižavaju ih ili im prijete. Druge uobičajene karakteristike uključuju optuživanje i prebacivanje krivnje na druge, zbijanje neprimjerenih šala i vrijeđanje. Nasilnici lako planu i obično ih ne zanima što drugi  govore. U interakciji s takvim osobama važno je biti smiren i pristojan, ali  asertivan. Dajte im vremena da se smire; branite se, ali zadržite prijateljski stav i ne gubite kontrolu.

 1. Tračer

Tračeri uživaju pričati o drugima iza njihovih leđa i širiti glasine. Na taj način odvraćaju pažnju od vlastitih mana ili stvaraju dramu koja ih zabavlja. U interakciji s ovim tipom teške osobe ne zaboravite kako je ključno ne dijeliti s njima osobne informacije. Dobra komunikacijska strategija također može biti da im izravno kažete kako njihovo ponašanje utječe na vas. Međutim, najbolje je postaviti dobar primjer drugima i kloniti se uredskih tračeva.

 1. Pesimist

Pesimisti dobar dio svog vremena provode žaleći se na sve oko sebe i odbacujući tuđe ideje, a da obično ne nude alternativno rješenje. Negativno se odnose prema svom poslu i kolegama i skloni su preuveličavanju i dramatiziranju umjesto rješavanju svojih problema. U interakciji s njima najvažnije je ne dopustiti da vas zarazi njihova negativnost. Nastojte ostati pozitivni, izbjegavajte isprike i držite se činjenica. Na kraju ih zamolite da predlože svoje rješenje problema.

 1. Manijak kontrole (control freak)

Osobe koje žele imati sve pod svojom kontrolom krute su i nefleksibilne. Inzistiraju na slijeđenju pravila pod svaku cijenu i pokušavaju mikromenadžerirati svaki aspekt poslovanja. Svojim kolegama postavljaju nedostižne standarde i često su kritični prema onima koji ne obavljaju posao na njihov način. U interakciji s ovakvim osobama dajte im do znanja kako ste predani svom poslu, ali postavite jasne granice. Detaljno ih izvještavajte o projektima, hvalite njihov doprinos poslovanju i najvažnije, ne shvaćajte njihovu potrebu za kontrolom osobno.

 1. Zabušavalo

Sa zabušavalima je teško raditi jer su nepouzdani i nemotivirani, tako da na kraju vi obično sami odradite većinu posla. Dajte zabušavalima do znanja kako njihovo ponašanje utječe na vas navodeći konkretne primjere. Izbjegavajte optuživanje i pokažite im da doista pokušavate riješiti problem. Podsjetite ih na njihove zadatke i rokove, ali ne dopustite da njihov posao postane vaša odgovornost.

Zaključak

Svi žele raditi u prijateljskom i produktivnom okruženju, ali ponekad se zbog naših međusobnih razlika ovaj cilj može činiti gotovo nedostižnim. Razlike u osobnostima zaposlenika jedan su od glavnih uzroka loše komunikacije i konflikata do kojih zbog toga dolazi. Neriješeni konflikti izravno utječu na radnu atmosferu, stoga je ključno znati pravilno upravljati kroz konfliktne situacije prema pozitivnom rješenju.

2 komentara

 • Nataša Maravić
  19. 11. 2018. - 12:44

  Svakodnevno sretanje različitih ljudi dio je života. Kako privatno, tako i poslovno, potrebno je naći ravnotežu u svemu, pa i u komunikaciji sa različitim ljudima s kojima neminovno dolazimo u kontakt. Uvijek je važno je reći svoje mišljenje, uz uvažavanje i drugih mišljenja i stajališta. Provokatore, i teške osobe, treba ignorirati i ne dozvoliti im da preuzmu kontrolu, odnosno, nastojati smanjiti tenzije, a ne ih rasplamsavati. Pozitivno radno okruženje važno je za kvalitetno obavljanje svakodnevnu djelatnosti.

 • Julijana Lerga
  19. 11. 2018. - 12:47

  Za sve navedene tipove osobnosti , postoji različiti pristup, koji nije jednak za svakoga od njih. Važno je prepoznati , procjeniti, odnositi. U u radu s klijentima,bilo je svih navedenih profila.Uspješno vladati i imati kontrolu situacije.

Komentiraj