halpet_lpc_online_ucenje_radionice

Novi recept za team building


Svijest o tome da uspjeh kompanije ovisi o kvaliteti i motivaciji njenih timova nije novost, no u današnjem je dinamičnom poslovnom okruženju jača no ikad. Team building je, naravno, već davno prepoznat kao jedan od najboljih načina za izgradnju povjerenja, jačanje suradnje, i u konačnici veće produktivnosti i angažmana timova i njihovih članova.

Kad god se spomene team building pada nam napamet cijeli niz opcija, zar ne? Od raftinga na brzim vodama, potrage za blagom, pa do jedrenja i drugih sportskih i zabavnih aktivnosti. Sve su to sjajna rješenja i svakako ih treba nastaviti prakticirati, no zahtjevnost trenutka traži od nas da razmišljamo van okvira. Pitanje koje si je pritom mudro postaviti je kako postići 2 u 1, ili još bolje, kako u toj kombinaciji brojku 2 maksimalno povećati, tj. kako ostvariti više ciljeva odjednom.

Idemo se, za dodatnu motivaciju za promišljanje na ovu temu, kratko prisjetiti ključnih razloga za team building, kao i potencijalnih zamki prilikom organizacije aktivnosti koje se u tu svrhu organiziraju.

 

Ključni razlozi za team building

Jačanje timskog duha: Team building aktivnosti pružaju priliku zaposlenicima da se bolje upoznaju izvan radnog okruženja, razvijaju međusobno razumijevanje i povjerenje, te time jačaju osjećaj pripadnosti timu.

 

Poboljšanje komunikacije: Aktivnosti koje potiču komunikaciju unutar tima pomažu u razbijanju barijera među zaposlenicima, potičući otvorenu i učinkovitu razmjenu ideja i informacija.

 

Razvijanje liderstva: Team building pruža priliku za identificiranje i razvoj lidera unutar tima. Kroz različite zadatke i situacije, zaposlenici imaju priliku pokazati svoje vještine vođenja i suradnje.

 

Povećanje produktivnosti: Kada zaposlenici osjećaju podršku i povezanost unutar tima, motivacija i produktivnost se povećavaju. Timovi koji su u harmoniji rješavaju probleme i donose odluke brže i efikasnije.

 

Smanjenje Stresa: Team building aktivnosti pružaju zaposlenicima priliku za opuštanje i zabavu, što smanjuje stres i unaprjeđuje radno okruženje.

 

Na prvu se čini da s team buildingom ne možemo pogriješiti, no iskustvo nam govori da to u praksi nije nužno tako. Slijedi nekoliko uobičajenih zamki:

Nedostatak jasnog cilja: Često se događa da kompanije organiziraju team building aktivnosti bez jasno definiranih ciljeva. Bez jasnog cilja, teško je mjeriti uspjeh ili učinkovitost aktivnosti. Stoga je važno odrediti što se želi postići team buildingom – je li to  jačanje međuljudskih odnosa, zabava i opuštanje, rješavanje konflikata, poboljšanje komunikacije, novo rješenje za postojeći proces, ili nešto drugo.

Pogrešan odabir aktivnosti: Svaki tim je jedinstven, stoga je važno prilagoditi team building aktivnosti specifičnim potrebama i dinamici tima. Korištenje one-size-fits-all pristupa često rezultira nedostatkom angažmana članova tima.

Nedostatak kontinuiteta: Team building bi trebao biti kontinuiran proces, a ne jednokratna aktivnost. Jedan događaj ili izlet može privremeno poboljšati odnose, ali dugoročni uspjeh zahtijeva redovite aktivnosti i napore kako bi se održala pozitivna dinamika unutar tima.

Nedostatak autentičnosti: Ponekad kompanije padaju u zamku organiziranja team building susreta koje zaposlenici doživljavaju kao dodatan posao i nešto što jednostavno moraš odraditi ako ne želiš doći na crnu listu.  Autentičnost je ključna za uspješan team building; aktivnosti bi trebale biti relevantne, zanimljive i prirodno se uklopiti u radnu atmosferu i kulturu kompanije.

Nedostatak evaluacije: Bez sustavne evaluacije učinka team buildinga, teško je utvrditi jesu li postavljeni ciljevi ostvareni i jesu li aktivnosti bile uspješne. Praćenje učinka omogućuje kompanijama da prilagode svoje pristupe i poboljšaju buduće team building aktivnosti.

Možemo zaključiti da je team building ključan za razvoj produktivnih i harmoničnih timova u suvremenom poslovnom okruženju. Međutim, da bi postigao željene rezultate, važno je izbjeći navedene zamke i pristupiti team buildingu s jasnim ciljevima, prilagođenim pristupom i kontinuiranim angažmanom.

 

Osim što uspjeh kompanije ovisi o motivaciji i zadovoljstvu njenih timova ovisi i o njihovom kontinuiranom učenju i usavršavanju. I upravo to se može postići kroz najavljeno 2 u 1 rješenje.

Umjesto da team building i edukaciju tretiramo kao odvojene aktivnosti, trebali bismo prepoznati vrijednost spajanja team buildinga i edukacije. Investiranje u razvoj tima nije samo ulaganje u sadašnjost, već i u budućnost kompanije. Integriranjem ovih aktivnosti stvaramo snažne temelje za uspjeh koji će trajati dugi niz godina.

 

Prednosti kombinacije

Ova kombinacija omogućava razvoj specifičnih vještina potrebnih za bolju suradnju i rad u timu. Osim toga, ovaj pristup može potaknuti kreativno i inovativno razmišljanje unutar tima otvarajući nove perspektive i ideje koje mogu poboljšati poslovanje kompanije.

Ono što je posebno važno i što praksa uvijek iznova potvrđuje je da team building kroz kontinuiranu edukaciju osigurava da se naučene vještine i principi integriraju u svakodnevni rad, što rezultira dugoročnim pozitivnim promjenama u organizacijskoj kulturi.

Snaga tima koju kompanija odlučuje graditi na ovaj način je neosporna. Kontinuirana edukacija omogućuju timovima da konstantno rade na svom razvoju i jačanju, čime se osigurava da su uvijek spremni suočiti se s izazovima i ostvariti ciljeve.

Ako se odlučite za ovaj pristup, svojim ljudima pokazujete da ulažete i njihov razvoj  i dobrobit, što rezultira  većim angažmanom i lojalnošću prema kompaniji.

Možemo bez rezerve zaključiti da kombinacija team buildinga i edukacije stvara radno okruženje u kojem se potiče kontinuirani razvoj zaposlenika, što je ključno za dugoročni uspjeh kompanije. Zadovoljni i motivirani zaposlenici su produktivniji, kreativniji i lojalniji prema tvrtki, što rezultira boljim poslovnim rezultatima i konkurentnom prednošću na tržištu.

Kombinacija team building aktivnosti s edukacijom i treningom pruža dublji i trajniji utjecaj na organizaciju, potičući razvoj zaposlenika i jačanje kompanijske kulture.

Edukacija u kombinaciji s team buildingom također pomaže zaposlenicima da budu agilniji u suočavanju s promjenama i prilagodbama u radnom okruženju, čime se olakšava proces upravljanja promjenama u kompaniji.

Stoga je mudro iskoristiti ove alate kako biste spojili ugodno s korisnim i postigli maksimalne koristi za vašu kompaniju.

Sad je naravno trenutak za postavljanje pitanja koje su teme pogodne za edukaciju koja može pridonijeti timskom duhu.

Sjajna je vijest je da svaka edukacija koja pruža mogućnost da se zaposlenici dodatno povežu, bolje upoznaju i razmijene iskustva dok usvajaju nova znanja i vještine te isprobavaju ciljane tehnike i alate doprinosi jačanju timskog duha na duge staze. Ono što je isto tako važno reći je da i edukacija koja se odvija virtualno može, uz usvajanje ciljanih znanja i vještina, također ojačati timski duh i biti team building u pravom smislu te riječi. Naravno, samo pod uvjetom ako je osigurana visoka razina interaktivnosti i angažmana sudionika. To je posebno važno za kompanije koje posluju u više zemalja i nisu u mogućnosti često organizirati edukacijske susrete uživo.

Pa evo primjera liste edukacijskih tema među kojima možete birati želite li kompetentniji i motiviraniji tim, a ujedno želite da se vaši ljudi osjećaju opušteno, da provedu sjajan zajednički dan i dodatno se povežu kao tim.

  • Mudro je krenuti od temelja, a to su svakako komunikacijske vještine. Trening komunikacijskih vještina daje odgovore na ključna pitanja – što, kako, kada i zašto komunicirati i na taj način pomaže timu uspostaviti jasniju i učinkovitiju međusobnu komunikaciju.
  • Naravno, tu je odmah i timski rad. Treninzi koji se fokusiraju na suradnju, dijeljenje odgovornosti, podršku kolegama i rješavanje problema kao tim potiču osjećaj zajedništva i pripadnosti timu.
  • Tu je i izuzetno aktualna tema raznolikost i uključivost na radnom mjestu. Edukacija o različitostima u radnom okruženju može pomoći u prepoznavanju i poštivanju različitih perspektiva, radnih stilova i kulturnih razlika unutar tima.
  • U svakom timu, malom ili velikom upravljanje konfliktima je nezaobilazna tema. Trening na temu upravljanja konfliktima pomaže timu naučiti prepoznati, razumjeti i konstruktivno rješavati konflikte koji se pojavljuju unutar tima, što će značajno unaprijediti međusobne odnose i suradnju.
  • Trening na temu upravljanja ciljevima pomaže članovima tima brže i lakše ostvariti osobne i profesionalne ciljeve te, naravno, usmjeriti energiju i fokus na zajednički cilj.
  • Upravljanje vremenom i prioritetima također je izuzetno važna tema. Da bi tim dobro funkcionirao važno je znati uspješno organizirati svoje vrijeme, postaviti jasne prioritete i efikasnije upravljati zadacima, što rezultira većom produktivnošću i zadovoljstvom. Ruku pod ruku ide i trening na temu vođenja i sudjelovanja na sastancima koji su sjajan kontekst za demonstraciju međusobnog poštovanja i suradnje.

Ove teme su samo neki od primjera i listu bismo s lakoćom mogli nastaviti. Podsjećamo da je ključ u načinu provedbe edukacije. Uz visoku razinu interaktivnosti, opuštenu atmosferu, priliku za razmjenu iskustava, što bismo u zbroju mogli nazvati ozbiljnom zabavom, kvalitetna je i pomno osmišljena edukacija fantastična prilika za team building s dugoročnim pozitivnim rezultatima na svim razinama. Naravno, važno je prilagoditi odabir tema specifičnim potrebama i ciljevima tima kako bi se postigao najveći mogući utjecaj.

Ovdje također važno mjesto zauzimaju i tailor-made radionice. Cilj može biti jačanje timskog duha ili vrlo specifičan kompanijski ili timski cilj – definiranje nove strategije, misije i vizije, povećanje angažmana zaposlenika, priprema za uvođenje promjena u kompaniju ili predblagdansko druženja na kraju uspješne poslovne godine.

 

 

U ovom slučaju također vrijedi pravilo 2 (ili više) u 1, jer osim što će radionica biti sjajan team building, sudionici će s neformalnog druženja, koje se često odvija van kompanije otići s tehnikama i strategijama koje mogu nastaviti koristiti u svojim timovima i u svakodnevnom radu. Radionica koja koristi učinkovitu metodologiju 6 thinking hats® osigurat će upravo tu dobitnu kombinaciju, a opuštena atmosfera i elementi zabave bit će dodatna motivacija članovima tima da daju svoj doprinos i zajednički dođu do odgovora i rješenja koja će činiti razliku. Timsku radionicu je također moguće temeljiti na vođenom procesu koji koristi paletu tehnika analitičkog i kreativnog razmišljanja. Ili se možete odlučiti za team building uz dobre stare lego kockice. Lego®Serious play® potaknut će razmišljanje, komunikaciju, razumijevanje i suradnju među članovima vašeg tima. Zahvaljujući lego kockicama, na zabavan i kreativan način ćete brže i lakše doći do rezultata na koje ćete svi biti ponosni.

 

 

I zato, umjesto da gledamo na team building i edukaciju kao odvojene aktivnosti, zašto im ne bismo dali priliku za ples u savršenom harmoničnom ritmu? Zamislite to kao koktel, gdje su edukacija i team building poput najfinijih sastojaka koji zajedno stvaraju osvježavajući napitak uspjeha :). Potaknite timove na stalno učenje i istovremeno ih jače povežite kroz interaktivne radionice i treninge. Jer kad se edukacija i team building spoje, produktivnost i zadovoljstvo rastu, a vaš tim postaje nezaustavljiv.

Ostavi prvi komentar!