halpet_lpc_online_ucenje_eLearning_novosti

eLearning: Ključni elementi razvoja


eLearning, učenje putem digitalnih tehnologija, postaje neizostavan dio obrazovnih sustava i korporativnih programa obuke. Sustav za upravljanje učenjem, LMS (Learning Management System), donosi nebrojene mogućnosti i prednosti. Učenju daje novu dimenziju i odgovara na potrebe trenutka u kojem živimo i radimo, kao i na potrebe društva i suvremenog načina poslovanja.

Prednosti eLearninga za kompanije

 

Fleksibilnost i dostupnost: eLearning omogućuje prilagodbu sadržaja i načina učenja različitim potrebama i ciljevima. Korisnici pristupaju materijalima neovisno o lokaciji i to najbolje odgovara njihovim rasporedima, obavezama i potrebama, čime se povećava fleksibilnost učenja te olakšava i ubrzava onboarding proces i razvoj zaposlenika.

Ušteda vremena i novca: eLearning značajno smanjuje L&D troškove, tj. troškove učenja i razvoja na više načina. Navest ćemo samo neke od njih. Nema troškova za: najam prostora, predavača/edukatora, putne troškove, troškove smještaja i obroke. Zaposlenici ostaju na svojim radnim mjestima, edukacija traje kraće, dolazi u manjim obrocima i ukomponirana je u radnu svakodnevicu. Edukacija se može ponavljati bez dodatnih troškova i povećava se mogućnost uspješne primjene u svakodnevnom radu.

Lakša dostupnost materijala: LMS sustav omogućuje upravljanje sadržajem na različite načine – pohrana, organizacija i jednostavan pristup sadržajima – sve na jednom mjestu. Ovo čini distribuciju informacija jednostavnijom i efikasnijom, a polaznicima, organizatorima i menadžerima omogućuje praćenje napretka i razvoja.

Interaktivnost i angažman: Integracija različitih medija poput videozapisa, audiozapisa, slika i animacija, te interaktivnih kvizova i simulacija čini eLearning iskustvo dinamičnim, zanimljivim, interaktivnim i poticajnim. Ovakav način učenja olakšava svladavanje sadržaja, povećava razumijevanje, aktivira preferirane kanale učenje različitih tipova učenika (npr. vizualni, kinestetički, auditivni) te, samim time, pozitivno utječe na pamćenje, tj. retenciju naučenog.

Prilagodljivost i personalizacija: eLearning, između ostalog, ima zadatak ponuditi sadržaj koji je prilagođen ciljanoj skupini ovisno o; razvojnim potrebama, standardizaciji i regulativi, razini postojećeg znanja, … Naprimjer, jedan sadržaj može se prilagoditi različitim odjelima ili timovima i biti prezentiran upravo na način koji najbolje odgovara toj ciljanoj skupini zaposlenika. Ovaj pristup povećava motivaciju za učenje i osigurava prijenos ključnih informacija.

Praćenje napretka i evaluacija: LMS sustav pruža alate za praćenje napretka učenja i provjeru stečenog znanja, olakšava procjenu učinkovitosti programa obuke i time povećava ROI (return on investment). Kroz evaluaciju, tj. povratne informacije učenika, kreatori sadržaja i content menadžeri na učinkovit način saznaju što korisnicima odgovara i kako dodatno prilagoditi sadržaj.

 

Kako kreirati učinkoviti eLearning sadržaj

Kako bi eLearning bio učinkovit i polučio željeni rezultat, potrebno je osigurati kvalitetan sadržaj.

Karakteristike kvalitetnog eLearning sadržaja:

Oni koji su se okušali u tome znaju da pisanje eLearning sadržaja nije nimalo lak zadatak i zato ga je dobro prepustiti stručnjacima koji dobro poznaju metodologiju i psihologiju učenja. Ključno je pitanje kako prepoznati ili izraditi kvalitetnu sadržajnu podlogu za eLearning program. Slijedi nekoliko ključnih karakteristika.

Interaktivnost: eLearning sadržaj treba biti interaktivan (dinamičan, zanimljiv, obogaćen primjerima, vizualno i auditivno atraktivan i obogaćen drugim mikro motivacijskim impulsima koji su dio kreativnog procesa pisanja sadržaja…). Drugim riječima, treba napraviti sve što je moguće kako bi sadržaj bio zanimljiv i ponudio znanje na motivirajući i ne-zastrašujući način. Interaktivnost se postiže korištenjem različitih multimedijskih elemenata, kao što su videozapisi, audiozapisi, slike, animacije i interaktivni zadaci, kvizovi, simulacije, …

Struktura – jasnoća i preglednost: za uspjeh učenje i programa polaznici trebaju imati jasnu sliku onog što uče i zašto. To znači da su ciljevi učenja konkretni, kao i način kako te ciljeve postići. Pritom je važno da sadržaj ima preglednost – jasnu strukturu i da je razlomljen na manje i smislene podteme.

Učinkovitost: eLearning sadržaj treba biti učinkovit. Učenici trebaju moći mjeriti svoj napredak i imati uvid u svoje rezultate, kako tijekom programa tako i na samom kraju. To se postiže korištenjem različitih metoda prijenosa znanja kao što su demonstracije, aktivnosti, mini provjere, kvizovi, simulacije, testovi …

 

Kako HalPet može pomoći u stvaranju eLearning sadržaja

HalPet je kompanija s dugom i već dokazanom tradicijom i kvalitetom u području poslovne edukacije i razvoja zaposlenika. eLearning je integriran u naš prijenos znanja od samih svojih početaka. Prvi program izradili smo još 2008. za bankarski sustav. Priča se od tada nastavlja i HalPet redovito kreira i proizvodi eLearning sadržaje za vlastite potrebe i za potrebe svojih klijenata.

HalPetovi eLearning stručnjaci kreiraju i/ili pomažu kompanijama i HR stručnjacima kreirati visoko-kvalitetne eLearning sadržaje koji zadovoljavaju potrebe razvojnih programa, poslovnih akademija, eLearning journeya, menadžera, timova ili pojedinaca. Pri izradi eLearninga koristimo najnovije tehnologije i metode učenja te stvaramo edukacije koje garantiraju zadovoljstvo i rezultate učenja.

Dosad smo izraditi više od 2000 programa, a HalPet eLearning tvornica i dalje neumorno radi pretvarajući vaše potrebe za učenje u bogato i vrijedno edukacijsko rješenje.

Svakako pogledajte već gotova rješenja i naše demo programe u nastavku.

 

Svaki program je specifičan kao i svaka kompanija. Obratite nam se i istražite mogućnosti eLearninga za vas i vaše zaposlenike.

 

Ostavi prvi komentar!