magnet-me-315vPGsAFUk-unsplash

Važnost neformalnog učenja


Razgovarali smo sa Petrom Čolak, direktoricom HalPet-a i iskusnom trenericom poslovnih vještina, o važnosti neformalnog učenja u današnjem svijetu. Predstavila nam je i prvi hrvatski edukacijski webshop LPC online u kojem se nalaze programi za poslovni i osobni razvoj.

     1. Što je neformalno učenje?

Neformalno učenje podrazumijeva svladavanje vještina i usvajanje znanja koje pomažu osobnom i profesionalnom razvoju. Ono je neobavezno, a sudjelovanje polaznika temelji se isključivo na njihovom interesu i motivaciji.
Zanimljivo je da čak 80 posto znanja stječemo uz ili nakon formalnog obrazovanja. Možemo čak i reći da je danas neformalno učenje podjednako bitno kao i formalno jer nam pomaže da formalno obrazovanje koristimo na kvalitetniji način te nam pomaže da u radnom i privatnom okruženju budemo uspješniji.

     2. Zašto je stjecanje novih vještina danas toliko važno?

U iznimnoj situaciji koju nam je pandemija uzrokovala i teška ekonomska situacija u kojoj se većina gospodarstva nalaze jako je bitno da pojedinac ulaže u sebe kako bi bio što fleksibilniji i otporniji u poslovnom okruženju. Znanje je poput mlijeka i ima svoj vijek trajanja. Zato je iznimno važno da stječemo nova ili usavršavamo postojeće znanja bez obzira na okolnosti. Stoga potražnja za edukacijama koje HalPet nudi sveprisutna je i u vrijeme pandemije.
Danas se od zaposlenika na svim razinama traži jako puno te im mi našim edukacijama pomažemo da steknu ili unaprijede vještine potrebne svakom poslovnom čovjeku kao što su komunikacija,  asertivnost, prezentacijske vještine, pregovaranje, motivacija, timski rad, upravljanje vremenom, stresom, povratna informacija, mentorstvo, upravljanje konfliktima, emocionalna inteligencija, poslovni engleski…  

     3. Je li neformalno učenje razvijeno u Hrvatskoj i postoji li određena skeptičnost na njega – i zašto?

Guru menadžmenta Peter Drucker davno je rekao: “Samo jedna vještina nikad neće postati suvišna, a to je usvajanje novih znanja”. Neformalno učenje prisutno je u Hrvatskoj već dugi niz godina. Sam pojam nije toliko rasprostranjen, ali tendencija i interes za kontinuiranim usavršavanjem snažno su izrađeni i rastu iz godine u godinu.
Htjeli mi to priznati ili ne, svi smo u potrebi, a mnogi i u potrazi za razvojem i nadogradnjom.
Ono što mi nudimo je pouzdana baza znanja koja će odgovoriti na te potrebe i uštedjeti vrijeme, novce i dodatno motivirati na daljnje učenje i razvoj.

     4. Kako pomažete ljudima razvijati vještine?

HalPetov zadatak je oduvijek bio pomagati kompanijama i pojedincima da svoj posao obavljaju bolje, lakše i učinkovitije. Danas su mogućnosti brojne; uživo kroz treninge, virtualne učionice ili blended programe, u grupi ili individualno… Osim treninga  HalPet koristi i vlastiti edukacijski LPC online sustav koji obuhvaća programe koji su online verzija svega što je HalPet ikada nudio ili nudi.
U našem LPC online sustavu možete pronaći i mikroprograme – konkretna rješenja za konkretne situacije. Tako da se svatko tko ima potrebu može u pet do deset minuta pripremiti za neki poslovni izazov – rješavanje konflikta, pregovor, komunikaciju loših vijesti, svladati tehniku za kreativnog razmišljanja, uvjerljiv nastup i slično. 

     5. Možete li navesti primjer kako vaš edukacijski LPC online sustav pomaže korisniku?

Svakako. Zamislite sljedeću situaciju – sutradan trebate razgovarati sa svojim zaposlenikom i uputiti mu kritiku. Grozite se te pomisli jer znate kamo to može odvesti. Osoba vam je vrijedan član tima i ne želite ga demotivirati, ipak trebate mu dati do znanja znati da griješi i da treba promijeniti svoje ponašanje. Znate i sjećate se da tu postoje neka pravila, neke tehnike, no nemate vremena to proučavati. Pretražujete tekstove i članke na internetu tražeći neko quick fix rješenje, ali uzalud. Toliko je toga, a izvori su nepouzdani.
Prilikom pretrage nailazite na LPC mikro program – Povratna infomracija kroz AUR. Opis kaže da ćete u svega 10 do 20 minuta saznati kako pripremiti povratnu informaciju u 3 jednostavna koraka tako da osoba prihvati kritiku, izrazi spremnost za promjenu, bude ohrabrena, a ne demotivirana. Krećete s učenjem i na pragmatičan, jednostavan i privlačan način dolazite brzo do konkretnog rješenja. Motivirani ste isprobati naučeno u praksi. Nakon uspješnog razgovora uvjereni ste se da je recept djelotvoran i motivirani ste za nastavak učenja ovaj način.


Odlučite se za učenje u našem LPC online edukacijskom webshopu i pronađite znanje koje će vas ubrzati na putu do uspjeha.

Ukoliko ste vlasnik tvrtke ili voditelj tima? Kontaktirajte nas na: halpet@halpet.hr


 

Ostavi prvi komentar!