microlearning

Mikroučenje – jezgrovito učenje s ogromnim rezultatima

Mikroučenje je, u osnovi, sadržaj za učenje razlomljen u kratke i usmjerene komadiće znanja veličine zalogaja.

Svrha tako oblikovanog sadržaja jest postizanje većeg angažmana prilikom učenja i veće retencije, tj. zadržavanja naučenog.

Sesije mikroučenja su kratke – mogu trajati od dvije minute do petnaest minuta, iako je preporuka stručnjaka da trajanje mikrolekcije ne bi trebalo prelaziti četiri minute.

Takve lekcije, predstavljene u medijski bogatim formatima kao što su audio i video sadržaji, prezentacije, animirane ilustracije i slično, pružaju onome koji uči takve sadržaje opipljiva i primjenjiva znanja o specifičnoj temi. Jedna takva lekcija najčešće obrađuje jednu ideju ili temu.

Naprimjer, sesije mikroučenja mogu pokrivati:
–  kratke savjete o učinkovitom upravljanju vremenom
–  primjere situacija u korisničkoj podršci s uputama za njihovo uspješno rješavanje ili
–  interaktivni kviz o bontonu na radnom mjestu.

Moderan čovjek nema mnogo vremena, preopterećen je, izbirljiv i zaboravljiv.
Također, zanima ga edukacija koju je lako pronaći, usvojiti u kratkom vremenu i koja je bogata različitim sadržajima.

Budući da nam svakodnevica ne ostavlja mnogo vremena za traćenje, ne iznenađuje što takvo učenje razlomljeno na komadiće uzima maha.

Mikroučenje je privlačno mnogima jer:

1. Zaposlene osobe nemaju mnogo vremena, preopterećene su te žele ciljane i korisne aktivnosti u učenju.

Danas smo više nego ikad izloženi brojnim ometanjima sa strane i manjka nam strpljenja u dugotrajnim procesima, stoga zahtijevamo visokokvalitetne i visokoučinkovite prilike za učenje koje će nam pomoći napredovati u karijeri, a ne tratiti naše vrijeme.

Želimo preuzeti iskustvo učenja u svoje ruke, samostalno njime upravljati te birati jedinice sadržaja koje želimo i kad ih želimo.

2. Raspon pažnje se smanjuje.

Godine 2000. raspon pažnje je iznosio dvanaest sekundi, a 2015. tek osam sekundi. Taj fenomen posredno zahvaća i problem pažnje tijekom učenja, no ponajviše odražava stanje ljudskog uma.

Rastreseni smo, slabo zadržavamo pažnju na jednoj stvari, što brojni edukacijski treneri prepoznaju kao velik problem u učenju.

3. Promijenili su se preduvjeti za učenje.

Budimo realni, danas nitko neće odslušati četverosatnu edukaciju ako na to nije primoran. Danas želimo edukaciju koja je kratka i slatka. Većina danas preferira kratke oblike učenja (do deset minuta), a opći je stav da su današnji moduli e-učenja jednostavno preopsežni i da sadrže previše informacija.

Ključ uspjeha je osluškivati potrebe svojih polaznika, a u ovom slučaju, to je mikroučenje.

4. Lako je zaboraviti što smo naučili.

Zadržavanje memorije opada kroz vrijeme. Razina do koje zadržavamo informacije ovisi o jačini memorije i vremena koje je prošlo od učenja novih informacija. Brzina zaborava ovisi o nekoliko faktora koji uključuju razinu zahtjevnosti i način prezentacije, uračunavajući i psihološke faktore kao što su stres i nedostatak sna.

Stoga je lako zaključiti da učenje razlomljeno u manje komade povećava zadržavanje naučenog te ga učvršćuje jer su teme svježe i primjenjive.

Glavne prednosti mikroučenja su:

– povećana produktivnost,
– zadržavanje naučenog,
– primjenjivost
– te smanjeni troškovi za edukaciju i manje uloženog vremena.

Ukratko, mikroučenje je jeftinije, brže i donosi izvanredne rezultate!

Jasno je da se način na koji ljudi danas žele učiti promijenio. Svako učenje ne zahtijeva dugačke i bogate sesije u učionici ili putem e-učenja. Brojni tipovi obuka i vještina mogu biti predstavljeni u formatu mikrolekcija s izvanrednim rezultatima. Da bi mikroučenje funkcioniralo, pravi sadržaj mora biti obrađen i predstavljen u pravom formatu.

Zaposlenici na svim razinama očekuju dinamične, usmjerene i kontinuirane prilike za učenje od svojih poslodavaca. U skladu s tim, korporativna bi edukacija morala napraviti iskorak od dugačkih i krutih tečajeva prema kratkim i informativnim tečajevima. Nužno je pritom napomenuti da mikroučenje nije nužno zamjena za svakodnevno učenje – ono bi trebalo pružati brz, lako dostupan sadržaj veličine zalogaja koji će poticati produktivnost i uključenost jer se odmah prelazi na određenu temu i poduzimaju se konkretni koraci.

Kompanije koje osluškuju potrebe svojih zaposlenika imaju svijetlu budućnost. Jasno razumijevanje potreba i želja svojih zaposlenika najbolji je put za kreiranje uspješnih programa za učenje koji će imati dugotrajan učinak na uključenost, produktivnost, profesionalni razvoj i poslovni uspjeh kako kompanije tako i pojedinca.

Ostavi prvi komentar!