cover

MALI eLEARNING RJEČNIK


Bez obzira na to istražujete li tek koji eLearning program je najbolji za vas ili ste se već pridružili fantastičnom svijetu učenja na daljinu punom mogućnosti, zasigurno ste naišli na terminologiju koju ne razumijete ili vas zbunjuje.

Znamo, uistinu postoji mnogo izraza i termina značajnih za eLearning. U moru različitih vrsta eLearninga do njihovih raznih svojstva, lako se izgubiti čak iako ste već maher na ovom području i imate dovoljno iskustva.

Iz tog razloga napravili smo mali šalabahter najvažnijih i najčešćih pojmova vezanih uz učenje na daljinu kako biste uspješno navigirali svojim eLearning iskustvom na svim poljima 😉.

Stoga, krenimo od početka. Koje vrste učenja daljinu uopće postoje?

 

ONLINE LEARNING (ONLINE UČENJE/ UČENJE PREKO INTERNETA)

Za razliku od virtualnog učenja, online learning ili online učenje odvija se isključivo preko interneta. To znači da se sva komunikacija, pa i sama edukacija, odvija preko interneta gdje se nalaze i potrebni materijali za učenje. Ovaj pojam se često koristi kao sinonim za eLearning.

 

WEB-BASED TRAINING (WBT)

Ovakva vrsta učenja na daljinu dobro je poznata svim HalPet-ovim polaznicima tečajeva ili sudionici treninga i primarno se odvija preko interneta. To su naše virtualne 1 satne, dvosatne ili 4 satne učionice/trening u malim grupama i s visokom razinom intearktivnosti koja se može postići kroz platforme MTeamse, webex ili zoom.

 

BLENDED LEARNING/HYBRID LEARNING (HIBRIDNO UČENJE)

Iako učenje online ima pregršt prednosti, ponekad ništa ne može zamijeniti komponentu ljudske interakcije. Hibridno učenje utjelovljuje oboje: osim što se dio edukacije odvija samostalno i kroz online learning, drugi dio odvija se u kontaktu sa ostalim polaznicima i edukatorima, bilo ‘oči u oči’ ili putem virtualne učionice.

 

VIRTUAL CLASSROOM (VIRTUALNA UČIONICA)

 

 

FLIPPED LEARNING (OBRNUTO UČENJE)

Iako je korisno imati stručno vodstvo na našem eLearning putovanju, ponekad ne učimo aktivno ako nam se sve informacije serviraju na pladnju. Tu uskače flipped learning pristup, koji osim učenja pod vodstvom uključuje i samostalni rad na novom gradivu. Ovu metodu koristi i HalPet za blended tečajeve: polaznici samostalno obrađuju novo gradivo prije online susreta sa edukatorima. Ovakav pristup omogućuje edukatorima da se fokusiraju na nedostatke i nedoumice polaznika koje možda ne bi došle do izražaja klasičnom metodom predavanja.

 

SYNCHRONOUS LEARNING/ ASYCHRONOUS LEARNING

 

SELF-PACED LEARNING

Ovakva vrsta asinkronog učenja omogućuje polazniku da sam kontrolira tempo i količinu gradiva kojeg obrađuje. Self-paced learning pristup omogućuje edukaciju i za one koji vode ubrzani način života jer se ne moraju držati konkretnog rasporeda.

 

BITESIZE LEARNING/ MICROLEARNING

Mikroprogrami su dostupni svim LPC for Business korisnicima u kategoriji Alati brže-lakše-bolje, a novi korisnici ih mogu pronaći u webshopu.

 

IMMERSIVE LEARNING

Iako je teorija bitna, za određena gradiva potrebna je i praksa kako bi se u potpunosti savladala. Ovdje uskače immersive learning koji omogućuje interaktivno okruženje za polaznike, bilo putem raznih realnih scenarija, simulacija ili VR-a (eng. virtual reality – virtualna stvarnost).


Riješite križaljku i provjerite koliko ste dobro naučili eLearning pojmove (svi nazivi su na engleskom)


Kliknite i skinite PDF verziju rječnika!

Sada kada znate procijeniti koja vrsta eLearninga vama najviše odgovara, spremni ste zaroniti još dublje u pojmove korisne za shvaćanje učenja na daljinu. Ne brinite, drugi dio šalabahtera stiže uskoro!

Ostavi prvi komentar!