halpet_online_ucenje_lpc_nova_doza

Hrvatski za početnike

U današnjoj novoj dozi pričamo o neizbježnim promjenama koje su sastavni dio našeg života. Kada teoretski raspravljamo o promjenama i razmatramo je li promjena dobra stvar, većina će nas reći da su promjene nužne. Smatramo da stvari treba mijenjati, da određeni načini rada ili razmišljanja jednostavno nisu više primjenjivi. No, to je samo početak priče o promjenama. Kada se postavi pitanje “Tko se želi promijeniti?”, situacija se značajno mijenja. Kada shvatimo da nijedna promjena nije moguća ako se mi sami ne promijenimo, entuzijazam za promjenom može splasnuti.

Jedan od ključnih aspekata ovih promjena je naglasak na raznolikosti i uključivosti na radnom mjestu. Cilj je stvoriti radno okruženje u kojem svaka osoba, neovisno o svojim osobinama, ima jednake mogućnosti i osjeća se prihvaćenom. No, prihvaćanje različitosti nije uvijek jednostavno, posebno kada se suočavamo sa svojim nesvjesnim predrasudama. S dolaskom stranih radnika, naše radno okruženje postaje sve više multikulturalno i multietničko. Cilj je stranim radnicima osigurati što uspješniju integraciju u novu kulturu i jezik. Ova interkulturalna interakcija donosi svoje izazove, no i prilike za učenje i rast. Prihvaćanje stranih radnika i njihovih različitosti zahtijeva otvoren um i spremnost na promjene.

Podrška stranim radnicima ključna je za njihovu uspješnu integraciju, kako u kompaniju, tako i u društvo općenito. To naravno uključuje i poznavanje hrvatskog jezika, što olakšava razumijevanje informacija i sprječava nesporazume. Svladavanjem hrvatskog jezika naši strani radnici postaju uspješniji u komunikaciji s kolegama, nadređenima, klijentima i kupcima, što ubrzava njihov razvoj i povećava zadovoljstvo. Kada se strani radnici osjećaju sigurno u svoje jezične vještine, povećava se i njihovo samopouzdanje, kako u profesionalnom, tako i u osobnom životu. To ih potiče da budu aktivniji i proaktivniji u različitim situacijama. To svakako može imati pozitivan utjecaj na njih osobno, ali i na čitav tim i kompaniju.

Poznavanje jezika također olakšava uspostavljanje kontakata izvan radnog okruženja. Ovo širenje socijalne mreže značajno doprinosi osjećaju pripadnosti i sreće u novoj sredini.


Learn

Say these expressions in Croatian and turn the card to check.

Click on the sound symbol to hear the pronunciation.

Say it yourself.


Practice

Programe pronađite u LPC webshopu i krenite s učenjem: Hrvatski za početnike | Croatian for Begginers i Raznolikost i uključivost na radnom mjestu.


Communicate

Znanje se množi kad se dijeli i najbolje se uči kad se podučava. Komunicirajte svoje znanje – prenesite ga nekom kome je potrebno. 😊

Ostavi prvi komentar!