financije

Financije – zašto ih je potrebno znati?

Već nam je odavno jasno da smo s financijama okruženi i u privatnom i u poslovnom životu. Bez obzira na to radimo li u financijskom sektoru ili ne, vrlo je važno da smo upoznati s njihovim osnovama jer one utječu na baš svaki dio poslovanja.

Upravo zato u nastavku govorimo o tome kako one utječu na donošenje odluka, tvoju konkurentnost na tržištu rada i samu učinkovitost poslovanja te koji je najbolji način da se s njima upoznaš.


Donošenje odluka

Odluke, čak i one najmanje koje svakodnevno donosimo, utječu na našu budućnost. Realno, veće su šanse da ćemo donijeti ispravnu odluku ako smo upoznati makar s osnovama financija, koje su isprepletene sa svim oblicima ljudskog djelovanja. Financije su područje ekonomije koje se bavi proučavanjem tržišta novca i kapitala te njihove distribucije, a glavna područja financija su poslovne financije, osobne financije, javne financije, fiskalne financije i monetarne financije.

Svima nama koji nismo financijski stručnjaci, poznavanje osnovnih financijskih pojmova može uvelike pomoći da se uspješnije snalazimo u svakodnevnim poslovnim zadatcima, i odlukama koje donosimo na privatnom planu. Financijski su izvještaji produkti računovodstva „stvoreni“ za donošenje zdravih poslovnih odluka.

 

Konkurentnost na tržištu rada

U uvjetima globalizacije osnovna su ekonomska znanja jedna od najvažnijih kompetencija zaposlenika i menadžera nefinancijske struke. Mnoge međunarodne kompanije ulažu u ekonomsko obrazovanje neekonomskih stručnjaka, i to čine s dobrim razlogom.

Bilo da studiraš, tražiš posao ili marljivo radiš na svom poslovnom napredovanju, na današnjem je tržištu rada poželjno biti upoznat s osnovnim financijskim pojmovima. I jasno je zašto je tomu tako.

Financije su jezik posla i ako si u njemu, bitno je savladati koncepte, terminologiju, logiku. Ne moraš pohađati semestre i semestre edukacije na kojima se računovodstvo uči u detalje. Ono što trebaš je razumjeti njegove osnove kako bi ravnopravno sudjelovao u razgovorima na temu financija, koji su neizbježni u poslovnom svijetu!

 

Poslovna učinkovitost

Svaka ljudska djelatnost u svojoj biti ima ekonomsku logiku i financijsku računicu, te je stoga za svako ljudsko djelovanje nužno poznavanje zakonitosti koje vladaju u gospodarskim odnosima. Poslovna učinkovitost se, između ostalog, mjeri i ostvarenom financijskom dobiti, koja je jedan od glavnih ciljeva svakog poslovanja. Na učinkovitost poslovanja utječe svaki zaposlenik, ne samo onaj zadužen za donošenje odluka.

 

Zašto učiti financije uz LPC online?

U cilju uštede dragocjenog vremena i ostalih resursa, osmislili smo online program Financije za nefinancijaše koji će ti omogućiti upoznavanje s osnovama financija kada to tebi najviše odgovara, na najučinkovitiji način, provjerenom LPC® metodom!

Naše će ti lako razumljive i pristupačne online-lekcije pružiti idealnu količinu korisnih informacija, podataka, primjera i obrazaca pomoću kojih ćeš s lakoćom upoznati osnove financija, naučiti što su bilanca, račun dobiti i gubitka, a što novčani tijek, te koje su razlike, a koje poveznice između tih triju osnovnih financijskih izvještaja.

Program je namijenjen početnicima na području financija, studentima, svima koji započinju radno iskustvo, a svakako i zaposlenima koji žele povećati svoje kompetencije, te svim nefinancijskim stručnjacima koji su svjesni važnosti poznavanja osnovnih financijskih pojmova.

 

Nakon čitanja ovog bloga, sigurni smo da smo ti osvijestili važnost poznavanja financija, i poslovno i privatno. Stoga, ako si nefinancijaš, sada je pravo vrijeme da se upoznaš s osnovama ovog područja ekonomije koje utječe na sve, te da u njemu prepoznaš i iz njega izvučeš ono najbolje za sebe!

Ostavi prvi komentar!