halpet_online_ucenje_lpc_CASE_STUDY

Case study | Mikroučenje

Kompanija iz financijskog sektora već duže vrijeme razmišlja o sveobuhvatnoj edukaciji za svojih stotinjak zaposlenika. Proveli su analizu 360, kao i anketu koja je postavila pitanje zaposlenicima kako bi najradije voljeli učiti. Analiza 360 je pokazala da prostora za napredak ima na velikom broju područja – od vodstva, komunikacije, upravljanja stresom i vremenom do timskog rada. S druge strane, na pitanje kako bi najradije voljeli učiti, 78,2% zaposlenika, zbog prirode i dinamike posla i čestih putovanja, odabralo bi učenje kratkog trajanja, do 2 sata. Žele konkretne odgovore na situacije s kojima se susreću.

Kompanija je u startu odlučila kreirati razvojne planove i aktivno pratiti njihovu realizaciju, no odgađa provedbu jer postoji puno upitnika i izazova oko organizacije i najboljeg formata učenja. Osim toga voljeli bi imati uvid u angažman zaposlenika, a onima koji žele znati više pružiti dodatne mogućnosti.

Koncept mikroučenja kroz godišnji pristup našoj LPC for Business platformi odmah se nametnuo kao pravo rješenje. Mikroučenje se odvija kroz kratke i ciljane lekcije koje nas brzo podučavaju nečem konkretnom, ne ometajući naš radni tijek i ne preplavljujući nas informacijama. Iako elearning lekcije u LPC sustavu sadrže cijelu paletu mogućnosti, od teksta, videa, audia, interaktivnih zadataka i kvizova, u prvom je planu funkcionalnost – a to je odgovoriti na konkretna pitanja iz prakse sudionika. Osim toga vrijeme, dinamika i trajanje učenja u potpunosti je usklađeno s individualnim potrebama.

Kompanija je prihvatila naš prijedlog i zajedno smo krenuli na LPC putovanje kroz sljedeće etape:

  1. Na kick-off radionici zaposlenike smo upoznali s LPC for Business platformom i njenim mogućnostima i motivirali ih na učenje.
    • Kroz funkcionalnost Moj razvoj za različite je skupine zaposlenika odabrano 5 do 7 obaveznih programa iz područja vodstva, komunikacije i odnosa i alata brže-lakše-bolje.
    • Osim programa u kategoriji Moj razvoj zaposlenici dobivaju pristup i ostalim programima (100+) iz palete LPC tema, što uključuje i LPC webinare na odabrane teme.
  1. Zaposlenici dobivaju pristup sustavu LPC for Business sa svim potrebnim uputama.
  2. Naručitelj dobiva menadžerski pristup i s lakoćom prati angažman zaposlenika i uspješnost u programa, kao i njihovu proaktivnost u učenju.
  3. Naručitelj dobiva mjesečne izvještaje o rezultatima učenja i zajedno dogovaramo dinamiku podsjetnika i sljedećih koraka.
  4. Po potrebi se organiziraju susreti u virtualnoj učionici u trajanju, od maksimalno 2 sata kao nastavak na odrađene LPC teme.
  5. Wrap up susret – kraj godišnjeg programa obilježili smo još jednim virtualnim susretom. Cilj je bio osvijestiti postignuća i moć mikroučenja i nagraditi one koji su tu moć najbolje iskoristili.

                         Na kraju smo dogovorili plan za nastavak uspješnog LPC putovanja.

 

Povratne informacije na učenje kroz LPC sustav bile su sjajne i ponovno su potvrdile moć mikroučenja, a mi s ponosom možemo reći da smo ostvarili zadane ciljeve. Rezultati koje želimo istaknuti su:

Uspješna primjena različitih mogućnosti mikroučenja: Zaposlenici su učenje iskoristili na način koji je najbolje odgovarao njihovim potrebama: upoznavanje s temom; samoprocjena; provjera trenutne prakse; podsjećanje; priprema za konkretnu poslovnu ili komunikacijsku situaciju; poduka drugih; učinkovito opuštanje, …

Unapređenje interne komunikacije i novi standardi: Budući da su svi zaposlenici prošli kroz iste  programe u sklopu funkcionalnosti Moj razvoj i dijele znanje i iskustvo „kako da“ prakse spremnije utječu jedni na druge i tu dobru praksu potiču u svakodnevnom radu.

Motivacija: Zaposlenici mogućnost i dostupnost učenja „na zahtjev“ –  kad god trebaju odgovor na pitanje, rješenje problema ili žele osvježiti ili proširiti svoje znanje na određenu temu –  doživljavaju kao dodatni benefit i pomoć u poslu. A to sve mogu činiti kada, gdje i kako im odgovara.

Veći angažman i proaktivnost u vlastitom rastu i razvoju: Jednom kad su iskusili mogućnosti učenja u LPC sustavu na mikro način, zaposlenici sve više preuzimaju inicijativu, traže rješenja i odgovore na pitanje s kojima se susreću u svojoj poslovnoj praksi, ali i privatno.

Ubrzan proces učenja: Učenje u učinkovitom mikro formatu je uvijek dostupno i drastično skraćuje vrijeme od edukacijske potrebe do realizacije.

Stvaranje zdrave i motivirajuće kulture učenja: Zaposlenici priliku za učenje na ovaj način ističu kao jedan od ključnih razloga za ostanak u kompaniji i svoju visoku razinu motivacije.

Ostavi prvi komentar!